dimecres, 28 de gener del 2009

LA MINA DEL CADET, LES MASIES.

La meva intenció és que aquestes cavitats artificials quedi constància d'elles, per això la motivació i preocupació en realitzar aquestes tasques en alguns casos recuperant-les en altres, simplement documentant-les.
Quan vaig iniciar aquest blog, en un dels articles, en els comentaris vaig trobar-me amb la sorpresa de què em convidaven a visitar una antiga mina d'aigua. Sense mes em vaig posar en contacte amb el propietari de la mina per poder fer una primera visita i valorar l'estat de la mina, ja que desprès de les converses mantingudes via correu electrònic, era recuperar aquesta i tornar a donar-li la utilitat que tingué en temps passats.
Com sempre les distancies sota terra, qui no esta avesat a aquestes qüestions, donen distancies relativament altes, jo no és que sigui cap falcó en aquestes coses, però per comparació d'altres mines ja vistes, es relativitza bastant. En la primera exploració ens férem una idea de com era la mina, prou llarga per ser tant estreta i baixa, tenia un avantatge en el seu final un pou donava a l'exterior cosa que en Joan, propietari de la mina no havia parat atenció mai i això que hi passa molt sovint pel llogarret. Al següent cap de setmana hi férem cap, per aixecar la topografia, cosa que enllestirem en poc temps, prou que el seu recorregut, curt malgrat les estretors. Mes tard en dies posteriors, netejar de sediments tot el terra de la galeria, per poder fer el mes transitable i que l'aigua corregués mes lliurament, vaig aconsellar de fer una petita pressa i per canonada dur-la al seu destí amb un màxim aprofitament, que en breu acabarem d'enllestir.



Situació:
Es localitza en els terrenys particulars dels propietaris de l'Hotel Restaurant "Masia del Cadet" les Masies de Poblet, L'Espluga de Francolí

Coordenades accés porta
X: 340669.1 Y: 4582734.3 Z: 545 m.s.n.m

Coordenades pou
X: 340687.2 Y: 4582690.8 Z: 560 m.s.n.m

Descripció:
Accedirem a la galeria de la mina per una petita entrada de volta de canó amb una porta de ferro que tanca l'accés. Que no arriba al metre d'altura i uns 50 cm d'amplada, en el seu començament trobarem l'antic decantador que per mitja d'una canonada soterrada garantia l'aigua a una antiga font a una setantena de metres. Passat el decantador, una galeria de baixa altura, que és la que predomina en tot el recorregut no mes alt de 1,20 ens du per una galeria bancada amb pedra nua i el sostre amb volta de mitja canya. Als pocs metres un tronc col·locat a mena de puntal horitzontal manté la verticalitat de la part baixa de la paret, cosa que obliga a alçar les cames per seguir avançant. En poc mes la galeria deixa d'estar folrada per continuar nua del tipus blanca, excavada a la roca, abans però de perdre aquesta condició trobem un pou intermedi que amb una altura d'uns 5 metres i de planta circular, on en tot el recorregut pot restar dret. A partir d'aquí el sostre s'ajup uns centímetres mes fent que l'avanç sigui prou penós. En una distancia d'uns 6 metres tornem a trobar una petita secció bancada encara mes baixa, 2 metres i de 1,12 metres d'alt, ocupat el seu terra per una catifa de guineus (arrels) amb un gruix d'uns 10 a 15 centímetres. Passat aquest tram la galeria recupera una mica la seva alçada, on ens troben en la part baixa de la paret una a floració blava verdosa de carbonat de coure (?). En uns 6 metres arribem a la deu d'aigua en forma de capella. Una rampa de 2 metres en fort desnivell ens du al centre d'un pou de 9 metres d'alçada i 90 centímetres de diàmetre excavat en la pissarra, coronat per una llosa, podem observar la llum de l'exterior en l'espai que no tanca aquesta. En els seus 2 últims metres folrat amb roques nues i toixó massís evitant que cedeixi el terreny de la part superior d'aquest que és excavada en el terrè del bosc. En uns 3 metres per sobre de la base del pou, una colada de color rogenc amb una a floració també de carbonat de coure(?), dues galeries s'aboquen al pou, aquestes galeries amb orientacions E-S i S, finalitzen als pocs metres hom trobem dues possibles deus temporals. Que actuarien com a recollidors de grans pluges i o quan el sistema és satures. Indicar que la circulació de l'aigua es produeix a estesa, (que no existeix canalització i va a tota l'amplada del coll de mina) això és per la falta pressuposem de canalització, i del posible aprofitament dels regalims que es produeixin al llarg de la galeria, no mes resta una part en el principi de la mina d'escassos centímetres de llargària.


Es pot accedir per la part exterior aixecant la llosa amb l'ajuda d'un tractel o similar. És per aquí on desenrunarem la part mes interior de la mina. La mina mancada de fenòmens reconstructors, a excepció de les colades parietals en algunes parts de la mina. Si que observarem en la part final de la galeria una sèrie d'estalagmites en el terrè que suren del llot produït per als dics de terra i arrels que han anat curullant el terrè de la galeria. A hores d'ara aquestes son historia pel fet d'haver netejat tot aquest terrè, aconseguint que l'aigua hi circuli millor.




Geologia de la zona:
Faré quatre pinzellades de les unitats geològiques que formen la localització on és troba la mina aquesta excavada en direcció S-SE. Em cridà l'atenció per les característiques que dibuixa el mapa geològic que col·loca un petit massís amb altures de mes de 1000 metres , localitzant materials del Silurià i el Carbonífer inferior. Afectades aquestes unitats per un metamorfisme de contacte que produeix unes característiques en qüestió d'aigües que sorprèn per la quantitat de brolls que s'aprecien al voltant d'aquest. Gracies segurament a la fractura anterior del conjunt.
La mina situada en materials pissarres negres, amb nivells de quarcites i calcaries. Troba en les parts superiors del massis, altres materials com pissarres, gresós, lidites, amb filons de pórfirs dioritics i quarsdioritics. En la base margues amb guixos i argiles. Subjecte a la intervenció de falles i contactes amb cabussaments d'entre 25 a 30 graus, que li confereixen que aquesta reculli una quantitat no menyspreable d'aigua. Producte d'això és la a floració de materials carbonats e hidrats com la limonita molt profusa en la mina que es manifesta en colades parietal tant en la galeria com en el pou interior.







Salut i al forat.