dimarts, 14 de setembre del 2010

POUS D'AIGUA, TECNOLOGIA ARTESANAL.



Normalment quan requereixo desenvolupar un article, cerco informació en pagines de l'internet, cercant informació per ampliar coneixements, donar una bona i l'hora contrastada informació, de vegades em cal aprendre i entendre per conèixer ..... ningú és sabí ni tan sols en el seu ofici...... a banda de la bibliografia de què gaudeixo. Sempre, quan ens llevem aprenem una cosa més abans d'anar a dormir. Així que cercant informació sobre uns temes relacionats, trobo uns vídeos del Youtube, força interessants i que son de l'interès de la gent que segueix aquest blog, a estones tediós, també repetitiu, alguns cops interessants, prou que és difícil mantenir un nivell d'interès, m'agrada més explicar el que em fascina i/o interessa. Al tema, que se'm gira l'olla i surto per les Guilleries. Fa relativament poc temps un conegut, realitza un pou per poder tenir més aigua al mas, llogant un pouaire de la comarca. Havent-li de fer dos pous, doncs el primer d'ells no li sortia l'aigua promesa. Recordo ara les paraules del company David, Radomant per generació, allà on feren el primer pou ell avança que no el faria, car que les seves sensacions no auguraven prou aigua. El segon ha estat un èxit ja que a la meitat de profunditat l'aigua brolla clara i prou abundant. Dit això el preu que ha calgut pagar resulta molt elevat, cosa que omple de joia, però també hipoteca part dels minsos ingressos d'un pagès, amb més despeses que guanys, vida a precari sobre tot si els temps no son gaire gloriosos. I si això ho traslladem a l'anomenat tercer món, el cost, i la poca viabilitat econòmica pel que ni tenen els mitjans ni perspectives de tenir. Ara bé l'enginy és el que ha fet que l'ésser humà sigui capaç d'arribar a cotes insospitades.... també sospitoses que de tot hi ha a la vinya del senyor Manel. Agafem el bo que el dolent ja ho trobarem. En aquests països com deia, l'enginy i la bona voluntat de persones, fa que aquests problemes quedin relativament superats.


Poso aquest exemple, perquè penso resulta molt interessant per tots aquells que ens agrada fer andròmines, provatures i altres, pels que no fan però és meravellen amb el que fan altres, i per la qualitat pedagògica que desprèn el film. On et fas la idea de com algunes coses han arribat a ser possibles. No hi ha paraules, però si fets, pas a pas, extrèiem com és fa possible aquest procés, més que si ho féssim amb una maquina perforadora.
En l'esquema següent podem observar les diferents tipologies de pous, els de tipus artesià, el surgent que pel desnivell (gradient hidrològic) que hi existeix per al nivell piezomètric, brolla l'aigua sense necessitat que mitjans mecànics o electromecànics, els artesians que el nivell d'aigua resta per sota del nivell piezomètric i que l'aigua ha de ser extreta per bombeig. El pou convencional que aprofitant l'escorrentia s'omple a partir del nivell freàtic dels aqüífers lliures, també procés que s'interpreta en les mines d'aigua. Així seria a grans trets com extrèiem aquests recursos.



El vídeo és fet en dues parts, ens mostren com amb mitjans senzills i a l'abast ( en l'exemple de reutilitzar no reciclar) construeixen un pou, en el cas d'un aqüífer confinat, on difereix de l'artesià car que aquest surt l'aigua per si sola degut a què és troba per sota del nivell piezomètric. Així amb una gran astúcia penso comandats, pel de la bandereta d'alemanya, mestre i aprenents realitzen un pou en la gent amb escassos recursos poden gaudir de l'aigua font imprescindible de vida.





enllaços a les pagines del Youtube de, Video 1 Video 2


Salut i al forat.

7 comentaris:

David_P ha dit...

Mira que et vaig dir que allí no perdria el temps ;-P

Radomant no es el terme correcte, seria saurí.

Bon article !

Lluís ha dit...

Rabdomant, radiestesista, sauri, son termes diferents que descriuen el mateix.
http://es.wikipedia.org/wiki/Rabdomancia

David_P ha dit...

En català no es correcte el terme Rabdomant. En castellà es un concepte força ampli que entre ells inclou el de saurí. En el meu cas concret només toco el tema saurí. ;-P

Anònim ha dit...

Hola! Em podries donar la url dels videos per baixar-mel's

Lluís ha dit...

Hola perdona la tardança però darrerament no hi accedeixo gaire al bloc el vídeos son del YouTube i els enllaços estan al final del article els vaig baixar amb un programa de extracció de vídeos.
gracies

xavier ha dit...

No sé si encara hi sou. Voldria seber com s'anomenen totes les parts d'un pou, d'aquests tradicionals fets am un forat a terra i amb la part exterior que en sobre-surt. No sé si hi ha noms específics utilitzar pels manobres o arquitectes. Gràcies!

Lluís ha dit...

No en sé gaires però; Bocana- boca del pou, Corona(?)- la part obrada del pou la que sobresurt de terra, també Brocal (castellà), Canya- anomenen al pou, no et puc ajudar més no tinc gaire controlat el tema pous.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Pou