dilluns, 1 de febrer del 2010

CONSTRUCCIÓ D'UN FOGÓ LLEUGER.


L'ànim de minimitzar pes podríem dir que resulta quelcom de primordial, a vegades coses tant superficials però útils com és un fogó. Si sumem els estris que hem d'acoblar i l'espai destinat a ells pot ser prou molest sobre tot si parlem del que utilitzen gas, cosa que posa a prova la paciència en trobar el maleit recanvi. Abans d'establir-se el gas com a productor de calor per a escalfar el menjar en la muntanya o fent espeleo, existien els fogons de combustible líquid, de diferents materials, però això es va perdre en substitució com dic de l'ecològic gas. Darrerament torna a ressorgir els fogons amb combustible líquid que poden anar en un compartiment a part o que és poden acoblar quan sigui menester el seu us.

D'aquest tipus tenim varies versions, també amb combustible sòlit com és el cas del ESBIT , amb les següents característiques:
fogó petit plegable per a combustible sec
suport : en acer galvanitzat, gruix: 0,5 mm
Mida: aproximadament 9,9 x 7,6 x 2,2 cm
Combustible sec en envasos de cartró
20 x 4 g comprimits
Temps de combustió: al voltant de 5 minuts / comprimit
Pes total: 165 g Preu: 8'60 euros. Recanvi combustible 3,40 euros.


Seguiríem amb els més diguéssim complets, en tots els sentits. Com per exemple el OMNIFUEL, una bestia, ho crema tot fins a combustible d'avions (?). Per sibarites. les seves característiques serien les següents:
Un fogó que funciona pràcticament amb qualsevol tipus de combustible: ampolles de gas, cartutxos amb mescla butà / propà, gas blanc, gasoil / benzina per a cotxes, querosè / parafina, i combustible d'avió.
El OmniFuel constitueix un desenvolupament molt millorat l'Primus OmniFuel, dissenyat per a l'Himàlaia el 1995. Dissenyat cremador incorpora un sistema de preescalfat que estalvia fuel i minimitza el temps d'ús. La vàlvula de control dóna un perfecte i immediat control, amb un ajustament exacte de la flama. OmniFuel està dissenyat per suportar condicions
exigents, altituds extremes i baixes i altes temperatures.
Temps d'ebullició: 3 minuts. (+ 40 seg. Amb preescalfament).
Potència: 3000 W.
Ignició: Manual (no inclou piezo elèctric).
Dimensions: 140 x 85 x 70 mm.
Pes: 339 g (Ampolla no inclosa). Preu 175 euros.


Encara que no entri dins dels fogons de combustible líquid, tindríem el RANDO 360 de Càmping GAS, faig referencia a ell, perquè és el meu fogonet, de referencia, fa molts anys que duc i no m'ha deixat tirat, això si he agut d'acaparar ampolles de gas per un tub ( no sé si encara el fabriquen). Les seves característiques:
Compacte i eficient de petites quantitats d'aigua ( 1L). pots de 500 centilitres i 250 amb el mànec.
Autonomia: 60 minuts
escalfa 1 litre en 10 minuts
Combustibles gas
Pes 60 g. Preu: 43 €


Els darrers ens endinsariem en els de petites dimensions a banda del preu prou econòmic, en aquests casos utilitzem combustibles d'alcohol. Un estaria el TRANGIA no l'he vist funcionar, però té bona imatge en l'acabat i sembla ser, que funciona d'allò bastant bé. Les seves característiques:
El cremador Trangia funciona amb Tenol o alcohols etílics que són barats, segurs i
fàcils d'adquirir.
Fàcil d'utilitzar.
Bull un litre d'aigua a 10-15 minuts aproximadament.
Pes aproximat: 110 g. Preu: 14 euros


El darrer de les mateixes característiques que el mencionat anteriorment, s'anomena VARGO. També crema alcohol i esta fet en titani esta bastant ben fet i du unes potes i sistema plegable per col·locar l'olla o el pot a escalfar. les característiques serien les següents:
Fogó d'alcohol VARGO
Micró fogó ultralleuger de titani.
Potes i suport per al pot plegables.
Funciona amb alcohol de cremar.
Amb 50 grs d'alcohol d'una durada aproximada de 24 minuts.
Diàmetre del cremador: 60 mm .
Diàmetre obert : 85 mm.
Alçada plegat: 27 mm.
Pes: 28 grs. Preu 23 euros


Els preus son aproximats, recollits de diferents webs especialitzades en la seva venda.
Però a l'embolic, Jo no vull gastar-me ni 170 euros ni 14, a les hores que com escalfo l'aigua o la jalema de rigor i requereixo d'alguns estris petits i lleuger i que tingui semblants característiques al VARGO o al TRANGIA. I perquè no. Cercant per aquesta meravellosa xarxa d'informació que és l'internet, vaig trobar una cosa que a primera vista, doncs que dir, interessant, però funcionarà i com i amb que. Un petit i minúscul fogó que no pesa res. I fet amb materials reutilitzats, dues llaunes de coca-loca, birra, la estrella morada, etcètera.
La fabricació senzilla de mena. Dos envasos metàl·lics de les begudes que més ens agradin. Abans de deixar les seques amb paper de vidre trèiem la capa de pintura exterior, per allò de la mala olor, o fums indesitjables. Podem fer-ho buides, correm el risc de xafar-les, es pot fer, però com dic, amb compte. Un cop extret la publicitat indesitjable, tallarem la part baixa o cul de l'envàs en una altura d'uns 2 centímetres. Es pot tallar amb tisores o amb una fulla de kutex, galgada i col·locada en un suport. Tallades les dues parts, una serà la base en la que hem d'encaixar l'altre. Abans però posarem cotó fluix que quedi ben ple, Jo, he utilitzat cotons desmaquilladors, en quantitat, suficient. Encaixarem la part superior amb la posterior. Amb una xinxeta, punxó, també una broca d'un o un i mig mil·límetre, farem 5 forats en la part central còncava, és per aquí on afegirem el combustible. Tot seguit farem una sèrie de forat al voltant de llavi que forma el lateral amb la part còncava i que queda a mode de cremador. El podem marcar abans de manera simètrica. I ja tenim el fogó fet. Per posar-ho en funcionament afegirem alcohol en la part central deixant que el cotó vagi absorbint aquest, unes quatre càrregues seran suficient. A la cinquena afegida amb l'encenedor donarem foc, en el cas l'alcohol deixant que vagi cremant, i escalfant el fogó un cop agafa temperatura per evaporació començarà a cremar pels forats. Per evitar el contacte directe de l'àparell amb el pot o olla, podem fer una petita reixa amb el filferro d'un penja-robes, prèviament li haurem tret la funda plàstica. Altra solució pot ésser utilitzar el suport del fogó ESBIT, amb dos trossos del mateix filferro, però tallats rectes.
Combustibles, podem utilitzar tot el que esta pensat per encenedors, per encendre llenya o carbó, aquests tenen un problema i és que la seva combustió fa aquell fum negre bastant desagradable que deixa els pots per llençar. Els millors, l'alcohol de farmàcia o el de cremar que no tingui productes afegits.






Característiques:
Escalfa 1/2 litre en uns 5 minuts o menys.
Autonomia uns 10 minuts quan deixa de cremar com que esta calent podem afegir una mica més d'alcohol i continuem escalfant.
Pes: 32 grams, Preu: reciclar. no té preu,
Aquí la pagina on ho vaig trobar el muntatge: http://www.miracomo.com/vídeos/como-hacer-un-pequeno-hornillo-364/


Salut i al forat.