dilluns, 17 d’agost del 2009

TREPANT UNEO MODIFICAT


Desprès de fer proves en diferents indrets on les condicions de treball s'ajusten a paràmetres on és treballa en precari desprès de passar llarga estona sense treballar el trepant ha tingut autonomia per donar per bo l'examen al que ha estat sotmès, doncs la baixa temperatura i la humitat, no ha fet que el trepant minves en cap moment, inclús forçant la broca el que vol dir que el trepant el seu motor pateix i de quina manera, degut a l'aigua que és barrejava amb el polsim aquest continuava treballant tot i aquests excessos, quedant alguns cops travada dins el forat. A dia d'avui desprès de treballar amb el trepant un bon seguit d'hores dins una cavitat freda, diria que la seva autonomia per la col·locació de tacs perforants ha resultat un èxit i altres tipus de sistemes expansors.
És preceptiu dir que quan adquireixes qualsevol aparell implica assegurar-se una garantia d'un, dos o tres anys depenent de l'aparell en qüestió, al fer modificacions o trencar alguns segells, adquirim la consciencia de què no té reclamació possible el perjudici que causem a l'aparell.
Era necessari modificar els paràmetres referents a la ubicació de les bateries, encara que calia cercar el component energètic adient per l'ús a què destinarem el trepant, el que vol dir que teníem que modificar lleugerament l'aparell. Així que vaig començar per idear, la forma més practica de dur les bateries a sobre, cal que si el trepant pesa poc, les bateries han de ser prou lleugeres per equiparar aquest pes. Les bateries de plom gel o de plom àcid podem obtenir-les de diferents formats en la seva mida. Tenim que les de format més gran el seu pes estaria en les bateries de 7 Ah i 13'05 volts amb pes de 2'6 kg, serien les millors bateries a utilitzar l'inconvenient com és fa pales, el pes, com a alternativa funciona. Però si has d'arrossegar una bateria que pesa més que el propi trepant, de què em serveix, tot el treball?.





Així que a la penes punyalades, l'altra opció menys pesant estaria utilitzar bateries més petites de plom gel, que assoleixen un pes de 578 g, també tenen un..... però, que al no sobrepassar la carga útil de 13'12 Volts i l'ampere hora és d'1'3 Ah tampoc resulten molt útils. Connectades en paral·lel sumen 2'6 Ah, tampoc és la panacea. En els dos casos la maquina indica que la bateria és baixa i el nivell de treball tampoc és l'adequat. Recordem que el trepant el seu voltatge nominal és de 14'4 volts. Amb la bateria de 7 Ah, amb un trepant amb el percussor en marxa tenim una baixada de tensió de 1'25 volts, que no recuperem, el que resulta una caiguda de tensió a 11'80 volts . Una consideració a tenir en conta, la temperatura on desenvolupem l'activitat, en els casos que estem en superfície la temperatura estarà relativament alta, quan estem en l'interior d'una cavitat, no més que amb el grau d'humitat que assolim les bateries minven el seu rendiment en un bon percentatge, cosa que fa que el voltatge es ressenti, fent caure la bateria a molt baix potencial. Li podem posar remei aïllant-la amb porexpan o similars, els resultats no son molt millors. A les hores que? en l'article anterior parlàvem de les bateries recarregables de Io-Liti, la maquina originalment porta aquest tipus de bateries, podem comprar bateries de Io-Liti, on esta el problema, que no caben dins el trepant. Li farem un adminicle per poder dur-les còmodament i amb un pes baix.
El primer pas, obtenir les bateries d'aquesta mena. Com en l'article anterior esta vinculat al web on es poden obtenir pre pagament aquest tipus de material, aquí poso un altre vincle on trobem el distribuïdor http://www.ultrafire.net/ . Si ens decidim per fer la bateria soldada és aconsellable utilitzar bateries que tenen terminals per aquest tipus d'unió http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1283 també podem utilitzar les d'aquest tipus http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5790. També les podem soldar encara que podem corre alguns riscos. De totes formes podem dir que aguanten temperatures d'entre -20 i 60º C. Altra opció seria la d'obtenir portabateries per no tenir problemes amb elles, aquí fan diferents versions, http://www.turboferret.co.uk/4holder.php a nosaltres per al cas ens interessa el model 4S1P quatre cèl·lules en sèrie, tenir en compte que amb portabateries tenim el risc de falsos contactes cosa que pot interrompre el flux elèctric amb l'escalfament de les bateries. No sempre és així però pot passar. Com podem observar ens cal obtenir 14 volts mil·livolts amunt, avall. Així que el sistema d'alimentació que he fet té tres grups de quatre bateries que posarem en paral·lel, abans per tenir el valor desitjat posarem les quatre bateries en sèrie obtenint els 14,04 volts necessaris.


Ara ens cal un recipient per portar les bateries en un grup compacte d'aquesta manera les podem dur penjant. Tenim dues opcions, jo en primer terme he optat per construir una caixa de fibra de vidre que era l'opció per portar còmodament les bateries de plom, però descartat el seu ús per aquest menester vist l'anteriorment descrit. L'altra opció seria la d'utilitzar un tub de PVC d'un diàmetre d'entre 90 o 75 mm, amb un tap cec en la part inferior i un tap registrable en la part superior. La de fibra de vidre disposa d'una tapa per poder accedir a les bateries. en tots dos casos aïllem les bateries amb Porexpan, http://es.wikipedia.org/wiki/Poliestireno_expandido, amb un d'un gruix pertinent farem la part inferior i una tapa per la part superior al voltant podem posar polietilè de rotllo que resulta mes prim i amb les mateixes qualitats que el més gruixut. Amb això aconseguirem aïllar les bateries dels agents climàtics de les cavitats tenint un rendiment al 100% del trepant. Les bateries de Liti-Io com he dit abans aguanten temperatures en un vano molt ampli, inclús diria que quant mes fred millor treballen,(?).



Queda el darrer pas que seria el modificar el trepant UNEO, com hem dit al principi de l'article resulta convenient tenir en conte que la maquina restarà sense garantia un cop l'haguem obert.
Tenir en conte que du el mecanisme de percussor que resulta molt fràgil doncs té una sèrie de peces mòbils que en obrir podem desencaixar i perdre, pel que cal anar amb cura en les operacions d'obertura de la carcassa que guarda el mecanisme. Quan tinguem tot el mecanisme obert veurem les bateries col·locades amb dos costats dels mànecs. Observar la polaritat, vermell positiu i negre negatiu.


Deixarem el connector del carregador, l'utilitzarem per carregar el grup com si les bateries estiguessin dins la maquina. Utilitzarem mànega d'una secció de 1'5 mm pot ser de 3 o 2 cables, en el cas de la mànega de 3X1'5 el de color groc/verd el tallem i passem d'ell. Aconsello per exemple utilitzar el marró com a negatiu i el blau com a positiu així evitem confusions, no cal fer el que dic però tenir en conte aquesta premissa. Amb funda de termoretracció aïllarem el terminal i amb compte tancarem tot el conjunt. Per passar el cable he tallat una de les llengüetes del sistema d'admissió d'aire i amb una mica de cola l'he fixat. A l'extrem del cable he col·locat un connector doble amb connectors faston per poder dur per separat els dos elements, també és pot dur tot unit poder resulta més pràctic i a la caixa he posat l'altre connector, femella unint-lo amb cola epòxid o pasta de fibra de vidre.




He buidat la maleta on va el trepant, de totes les costelles que du, per poder ficar-hi dins tant el trepant con la caixa de les bateries i també el carregador.
Un cop esgotades les bateries podem posar el carregador a la xarxa elèctrica i connectar la clavilla al connector, farà el cicle de recarregar, tanmateix com si les bateries foren dins. Fins al següent us. Total 1,800 grams de pes amb prou autonomia per fer uns quants forats calculo uns 10 en condicions òptimes de 12 mm diàmetre . Resulta tant lleugera que portant-la penjada no notes el pes de 1'8Kg que pesen tot el conjunt.
Us deixo un enllaç amb la utilització i cures que hem de tenir amb les bateries de Li-Io http://www.silix.es/images/Baterias%20de%20litio%20(Li-Ion).pdf



Salut i al forat.

1 comentari:

David_P ha dit...

Lluís,

Esta de camí un Uneo. Al que tant bon punt arribi li penso fer les modificacions que descrius. Veig que es poden posar broques hexagonals, entenc per tant que es podria posar un adaptador per utilitzar broques convencionals. O sigui:

http://www.ferreteriaortiz.es/store/item.aspx?item_id=0359.1023

Creus que pot funcionar ?

Salut !