dilluns, 1 de juny del 2009

RECERQUES I EXPLORACIONS, LES SIMANYES


Avui dilluns, tinc entès que és la segona Pasqua, degut això i tenir un dia de descans més i superades la part respectiva a les relacions humanes fora de l'àmbit espeleològic. Hem decidit anar a fer una sortida relaxada i que la gent menuda s'iniciï en l'espeleo, fent un petit tast.

A les 10 del matí enfilem la pista que du al coll d'Eres, sense gaire esforç un cop al coll parada. I seguim camí a vall, pel frondós bosc d'alzines, que en poc mes de 5 minuts arribem a la Simanya petita, seguim fins arribar a la Simanya gran. Ens posem les granotes, cascos i endins provarem a fer alguna foto il·luminant la galeria més o menys rectilínia d'aquesta cavitat. Encara que d'escàs recorregut uns 300 m, té un encant especial les formes d'erosió fetes per l'aigua denoten la paciència que hi ha tingut aquesta en el seu irreversible camí fins al seu destí.

Esmorzem en la gran portalada de la cavitat, mentre arriben gent que també els hi mou l'interès per gaudir de la foscor de les cavitats, amb els seus secrets.

Desfem el camí anem a explorar la simanya petita, la boca també de bones proporcions i penjada en la paret del penya-segat que cau de la Mola, on superem un pas d'un 2 m d'alçada . Dins aquest porxo, un laminador prou estret ens guia per unes galeries d'escassa altura fins a la part interior prou concrecionada amb banderes, colades parietals de certa bellesa, amb algun pas baix extra, algun gourc ple d'aigua que posa a prova la destresa dels gats per no mullar-se. Per la quantitat de pluja d'aquest any encara l'he trobat amb poca d'aigua pels nivells temporals que observem en les parets de la zona interior.
Bé un dia de relax espeleològic, recomanable per dur nens que puguin gaudir d'aquest meravellós món de la espeleo, galeries amples i gateres infames per posar-se a proba. Com aquest article, curt i relaxat.

Salut i al forat.