La leze o Leize, anomenada com cueva de la Leze, topònim redundant. Perd la "i", penso, podria ser per la variació idiomàtica que és donà a la contrada, del mot euskera Leize (?). On la seva traducció vindria a ser abisme, caverna ......
Pel que sembla la cavitat fou utilitzada per passar una canonada, encara queden restes d'aquesta per dins la cavitat, que feia arribar les aigües de la pressa de Ugarraundi al vessant sud, i que regula un dels rierols que menen aigua a la Leze. Una gran avinguda desmantella tota la instal·lació que hi corria per dins. Tornant a refer-la aquest cop per l'exterior. Però que resta en desús, com podrem observar, doncs el camí que ens du a la boca superior ens acompanya en un tram de la pujada.
Malgrat que tothom se'n entesti a denominar-la com un canyó, o barranc, resulta ser una cavitat amb formes meandriformes ja que segueix una fractura de nord a sud aproximadament amb diferents canvis de direcció. Amb un desnivell de 107 metres i una distancia entre boques de 572 metres. Localitzada en serra de Aizkorri - Altzania.
Per arribar-hi vènit de Pamplona direcció a Vitòria per l'autovia A-1 prendrem la sortida de Egino fins arribar a una benzinera ( d'aquí veiem l'enorme boca de sortida) al costat aquesta surt un camí en mal estat que passa per sobre de la via del tren, finalitzada aquesta, girarem a la dreta a pocs metres un camí asfaltat ens du fins l'estacionament i la zona de pícnic. Aquí hem d'anar a l'altre costat de la serra que tenim davant. Un camí ara bastant marcat que s'inicia a l'altre costat del rierol que surt de la boca inferior ens condueix en una hora i dos quarts fins a la boca superior.
Quan arribem a la part superior de la cresta bretxa de Koloskako podem albirar el paisatge de fageda que creixen dins l'olla de Ugarraundi, . (resulta convenient que per accedir a l'olla hi ha la possibilitat de dos accessos, el primer i el més senzill malgrat és una desgripada. Arribem a un coll a mena de bretxa on i creix un arbre, s'identifica de l'aparcament és a on n'haurem de dirigir-nos. Algunes fites ens porten fins a una punta de la cresta on existeix una altra bretxa aquí em d'insta-la un ràpel uns metres més avall). Una important desgripada en tendència a la nostra dreta baixant, fins superar un fondal sec, en cas contrari trobarem que ens hi aboquem al penya-segat. Les lleixes ens va duent poc a poc fins al replà on s'inicia el primer ràpel,
Hi ha dues opcions al costat esquerre un arbre amb cintes indica l'inici del recorregut a l'esquerre just en la pendent per accedir tenim l'altre despenjament que ens introdueix en un petit circ rocós on s'uneixen dues torrenteres que alimenten la cavitat.
La cavitat és fosca no per l'amplada del meandre que forma la galeria, si, més per l'alçada que presenta tota la cavitat, i la foscor de la roca que ens envolta cosa que fa que les fotos surtin gaire bé negres. Una successió de ràpels i ressalts alguns els podem desgrimpar, ens condueixen inexorablement fins a la sortida. Arribem al ràpel més llarg en l'interior, d'uns 14 metres on el sostre s'ajup, seguit d'una zona amb un llit de còdols. Estem a una mica més de mig recorregut, finalitzada aquesta part del recorregut retorna la llum del dia.
Una altra sèrie de ressalts i arribem al sifó, un pont de roca que resulta mig submergit, podem passar per sobre d'ell encara que pujar-hi resulti una feina feixuga pel relliscós de la roca degut a les algues que hi viuen instal·lades en ella. Els darrers ressalts i arribem a la resclosa on s'acumula l'aigua que recullen, penso per abasti els pobles veïns la resta corre per la riera de Artzanegi. A escassos 100 metres arribarem a l'aparcament donant aquest recorregut espeleològic per la serra Aizkorri - Altzania.
Un parell d'enllaços sobre la cavitat. on he trobat informació.
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://barrankas.iespana.es/images/botones/botonmapa01.JPG&imgrefurl=http://barrankas.iespana.es/rio_leze.htm&usg=__H9MhfEy4Wbner5cLmwlA4OYWQGI=&h=128&w=128&sz=5&hl=es&start=186&itbs=1&tbnid=UG1zAqQYopMk5M:&tbnh=91&tbnw=91&prev=/images%3Fq%3Dla%2Bleze%26start%3D180%26hl%3Des%26sa%3DN%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1
http://www.barranquismo.net/paginas/barrancós/cueva_de_la_leze.htm
Aquest sobre els jaciments arqueològics trobats a la zona.
http://www.euskomedia.org/PDFAnlt/riev/20256268.pdf
Salut i al forat.
1 comentari:
Lluís. El text en groc es molt difícil de llegir.
Publica un comentari a l'entrada