dissabte, 25 de juliol del 2009

ÚTIL, NETEJA ROSQUES PER TACS PERFORANTS



A la pregunta de quins són els estris que un espeleo ha de dur a sobre i que resulta relativament necessari. Vaig mostrar en el fòrum del GEXXI, aquest, diguéssim útil per la neteja i restauració de les rosques dels tacs perforants, ESPIT. Segur que no és tracta d'una eina imprescindible, el que si que puc dir que algun moment de necessitat m'ha tret del problema, car que com tots sabem les rosques dels ESPITS, s'omplen de fang o alguns bitxos hi fan un bon lloc per posar les seves larves. També al ser metàl·lics el rovell fa acte de presencia i fa que els cargols no entrin com haurien d'entrar amb el perill de cisalla, que pot provocar aquest fet. Encara que sigui una mica complicat a primer cop d'ull, i no tothom té ferros i altres materials que caldrien per fer-se d'un, tothom té un amic, un conegut, o a prop de casa seu un ferrer que per pocs euros li pot fer un, el més important un mascle amb el pas de rosca mètrica M-8, la part d'entrada ha de ser plana si no faríem bé la rosca. Utilitzarem el que fa la rosca final o el tercer, aquest no té cap marca d'identificació, això és pel fet de què el seu tall resulta més profund al contrari del primer i el segon tenen el tall més suau i estan identificats amb una i dues ratlles al seu voltant. Els podem comprar en ferreteries, i magatzems dedicats al bricolatge, etc..


No descriure pas a pas com s'ha de muntar l'útil, prou que és veu en la foto el seu muntatge. A part el podem construir de diferents maneres la que creiem convenient per al nostre gust. L'aparell en qüestió no fa forats ni cal utilitzar-ho en tots els tacs perforants que passin per la nostra mirada cal utilitzar quan calgui. Uns consells per fer bon ús de l'útil. En primer lloc cal si el tac és ple de porqueria netejar primer amb un punxó o quelcom semblant. Jo utilitzo el que aquí diem un cargol d'anella que empro en primera instància per treure la porqueria que si posa en el forat desprès com que en la seva punta hi ha la rosca si fem un gir com si batéssim aconseguim que també netegi el fil interior de la rosca, bufem eliminant les restes de fang o similars. Amb paciència anem introduint el mascle com si d'un cargol és tractes però sense forçar l'estri, dues voltes una enrere, quan veiem que aquest no entra més però encara li falta una mica per acabar d'entrar girarem un parell de voltes i si cal treure tot i tornar a bufar el forat eliminant els petits fragments que i queden en el mascle i la rosca del tac, aquesta operació la farem fins que el cargol entri sense fer gaire esforç. No cal lubricar, perquè entrin si ho fem poc a poc i sense forçar el mascle. En tot cas i encara que sembli porc, la saliva va força bé, si som un xic escrupolosos una gota d'aigua també fa que corri millor. Pensem que si un cargol no entra prou i és forçà podem aconseguir dues coses segures, debilitar el tremp d'aquest, cosa que no resulta visible a l'ull humà però que pot tenir conseqüències nefastes en altres llocs, això seria el més perillós. L'altra cosa que pot succeir seria que trenquéssim el cargol, el que farà que inutilitzem el fraccionament, podent donar per acabat l'activitat si no disposem d'un trepant o un espitador.





En aquestes planes explica com fer una rosca i dona alguns consells interessants http://complubot.educa.madrid.org/tecnologia/mecanica/roscado/roscado.php . En la següent podem observar tots el tipus de mascles que fabriquen i diferents paràmetres si algú és interessat en el tema mascles http://www.aghasaturis.com/producto.php?catID=1018 .


Salut i al forat.

3 comentaris:

Joan Montoya ha dit...

Estas fet un artista. La meva pregunta innocent al foro del GEXXI a donat peu a un article força interessant. Llastima que jo no sigui gaire "manitas" i no hem vegi capaç de fer una "maneta". jeje.

SIES L´Avenç CC ha dit...

Em sembla una idea genial, d’aquesta manera es poden reutilitzar spits que ja donaríem per perduts i evitar clavar-ne un altre evitant la massificació de tacos per les parets.

Felicitats.


Pere

Lluís ha dit...

gracies, per les felicitacions però la idea no ès original meva era d'un paio, que fa bastant de temps vaig trobar fent espeleo. Jo l'unic que hi fet sencillament publicar-ho com tantes altres coses que penso son utils i paga la pena que siguin posades en coneixement de la gent.

salut Pere.