diumenge, 14 de desembre del 2008

RECERQUES I EXPLORACIONS, AVENC VIUMALA

Aquest dissabte tocava anar a fer espeleo amb el companys del club, la secció d'espeleologia del Pirenaic. Com cada any provem de fer una sortida pels volts de final d'any, així tenim l'excusa per practicar els dos esports que mes ens agraden, baixar un forat i fer una tripejada de les que fan historia. Que tampoc ens calen gaires excuses per fer les dues cosses. D'aquesta manera els que fa temps que no hens veiem recuperem el contacte i molt subtilment segueix l'amistat.





Els companys han decidit fer l'avenc Viumala un forat que trobem prop de La Llacuna de fàcil accés i que per la quantitat de gent que ens hi ajuntarem fa que sigui relativament rapit d'explorar. A les nou del mati hem quedat en el punt de reunió prop del camp de futbol del poble, seria relativament fàcil si com sempre no et perdessis en aquestes carreteres de Deu, molt malament indicades a cops i que si no pares atenció et despistes ràpidament, sort dels mòbils que encara que per segons que, un mal de cap, per aquestes qüestions força efectius. Ja tots reunits fem cap a una explanada que a les afores del poble, on si ubica una font. Fem reconte de material i hens vestim amb la roba adient, el dia ha sortit força fred amb una temperatura mes aviat baixa, coses del canvi climàtic. En uns 15 o 20 minuts estem al pla on es troba l'accés a la cavitat. L'intenció es fer dues vies, una que segueix un camí mes o menys directe i una segona que cerca la vertical una mica mes allunyada de la primera però es troben finalment en la base d'aquest pou. Si accedeix per una zona mes o menys horitzontal per alguns passos estret i curts ressalts, es una cavitat de les anomenades tectòniques pel buidat de una gran diàclasi, en la que els blocs i pedres acostumen a seguir la llei de la gravetat, bombardejar a tothom que es posa en el seu pas. He de dir que m'ha sorprès gratament, havia sentit parlar de la cavitat i per fer una matinal i o un curset es molt recomanable degut a que tècnicament es poden instal·lar diferents tipus de fraccionaments i dona molt de joc en aquest aspecte tècnic.





Poc a poc anem arribant tots a la base del pou m'tres la fem penetar i observem els aspectes tècnics de la cavitat que si rossa per aquí, que si el pèndol, que si les pedres, en fi conversa de espeleos. Tots a baix i fem el recorregut a l'inrrevés el que han accedit per una via surten per l'altre i viceversa. Sortint sense cap incidència remarcable. Seguint el camí de tornada fins els cotxes, on continuem fent-la petar. Cap el restaurant que falta gent, com es natural la sobre taula s'allarga fins tard, cossa que vol dir que la companyia es bona i les cosses a dir si mes no interessants, a banda dels projectes que es participen i els que tenim de fa temps en marxa. Esperó i desitjo retrobar-nos en breu per poder seguir omplint aquest blog amb mes activitats del RES.



Se'm oblidava, les fotos estan cedides per l'amics Rafa, i Elena.





Salut i al forat.

3 comentaris:

elenita ha dit...

Ey LLuis per fi he trobat el teu blog :). Molt guay l'entrada al blog. Jo també tinc fotos, si vols te les envio o les penjo a algun ftp.

Petons i ens veiem d'aqui a poc :)

toni ha dit...

Hola companys d'espeleo, som un grup d'aventurers que ens agradaria fer l'avenc pero no tenim la localització, ens podrieu ajudar?

Lluís ha dit...

Aquí tens una explicació amb coordenades i tot per trobar el forat
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2011/05/lavenc-de-viumala.html
Aquest avenc encara que de poca fondària és tècnicament complicat.
Pensa que la espeleologia és una activitat amb risc de mort si no és segueixen les tècniques necessàries en les exploracions. Dono per entesa que hi teniu aquesta formació tècnica.
Gracies.