dimecres, 24 de desembre del 2008

DISQUISICIONS D'UN ESPELEÓLEG, HE TORNAT AL COSTAT FOSC.

Quina utilitat te la Federació Catalana d'Espeleologia? aquesta es la pregunta, segurament per molts no te resposta i/o la resposta es pessimista. Jo que no sóc gaire gregari, penso positivament en la utilitat de la Federació, senzillament, seria el pal de paller de tot plegat, es el nexe d'unió entre tots els espeleòlegs. Mes important que això?.
Altre tema es el col·lectiu d'espeleòlegs, i matiso, els que estem dins d'aquest col·lectiu, dit d'un altre manera, el que hi posen diners per mantenir la FEDE, sona pretencios no es la meva intenció. Espeleòlegs poden ser els que no estan dins d'aquests paràmetres, no ho discuteixo. Davant del col·lectiu que s'esmerça en fer funcionar la cosa no poden demanar res d'aquet estament doncs no contribueixen, i no bull dir que estiguin en contra nostre, o fora de la llei, simplement, no estan en el col·lectiu, estan en un altre, quin no ho se.
No dic que estem en un coto privat, si que es necessària una distancia per l'anteriorment dit. Jo hem relaciono amb gent no federada i respecto aquesta desició. Mai obligaré a ningú a fer quelcom que no esta disposat a fer, però es de calaix que no poden tenir els meus drets dins la Federació Catalana d'Espeleologia.
I per aquesta regla de tres aquest col·lectiu demana als seus dirigents encapçalats per un president, una serie de demandes i contraprestacions a la quota de club que es paga cada any, juntament amb els pagaments de les llicencies individuals, cosa que remarco dona dret a alguna cosa dic jo, si no tenim un dret adquirit de que serveix la FEDE, remarco, dic jo, i com jo molta altre gent que una part dels seus diners va a parar al la federació. La Federació com a organisme vetlla per el funcionament de la maquinaria que desenvolupa tot sistema burocràtic, escoltant les demandes dels seus federats, en les assemblees, segons ho recull la llei i els propis estatuts. Recordo en una....qualsevol, es demanar una millor assegurança per a tot els Federats per espeleologia, perquè hi havia molta gent que la cobertura de la federació els hi era poca, perquè alguns practicants son multidiciplinars en aquells moments la cobertura era mínima, molts es federaven a prop del Liceu, s'aconsegui la que ara gaudim, amb varies modalitats i preus.
El problema rau quant tot això fet amb un sou implica una demanda de producció, però aquest no es el cas, ja que tot funciona per voluntarietat i per amor a la espeleologia, una implicació que demana hores del teu temps sense res a canvi, molt lloable per la seva part. Es clar també juga un altre component que es diu error humà, que es aquest el que fa que ha vegades no s'arribi a temps en certes qüestions o es donin per enteses o ves a saber. A les hores venen les queixes, perquè uns paguen, a les hores exigeixen, el altres voluntaris ells havent adquirit un compromís l'únic que poden demanar es paciència, ha!!! la paciència la mare de la ciència, jo pago jo exigeixo. I Tenen raó, es simplement una actitud que en tots el àmbits de la societat es fa pales, pago ergo mano.
Els merit de el darrers temps de la federació encapçalada per qui tots sabem, es que, aquest que tots sabem, esta a totes, amb els seus mes o menys. A conseguit un reconeixement dins de les demés federacions digne de exalçar. Esta al rovell de l'ou.
Posaré dos exemples, el Serrat del Vent, es va gestionar fantàsticament, fent penyora amb el propietari del terreny, ja que aquest no volia tenir el tema descontrolat, inclús vam anar a treure sediments del sifó per que poder mantenir el pas obert quant es curullà de sorra, i podessin accedir als filtres, etc. El pou de la Calella el primer que feren fou tancar-lo, en poc temps es conseguí un acord per poder accedir. I altres exemples i altres qüestions que segurament no estan a l'abast de les nostres sensibilitats. També hem de tenir present que ens acollen per tots els costats, ara prohibim això, ara no us deixem accedir aquí, que mes....que mes. D'aquí poc serem els fora de la llei.
Altres bondats son els temes de cursets que avala la federació, per mitja de la escola, si no hagués un òrgan superior no serien homologats, ho fan espeleos no aliens al tema. Les zones de treball, gestiona permisos, accessos. Te las seves contraprestacions hem de presentar memòries, actes, complimentar els permisos, sapigueu que tot aixó es te que presentar a temps i justificar, no es tan senzill.
Competicions, malgrat no agradar a molta gent es una aposta que permet ser un aparador dins el mon. Usar la biblioteca no gaire abundosa però te la seva utilitat, gaudir de publicacions que don la federació als clubs.........
Moltes coses que si tinguéssim que gestionar els clubs a les hores hens recordaríem d'algú. En definitiva el esta agrupats en la federació, ens don avantatges que si estiguéssim per lliure o en altre tipus de federació que no fos de la nostre sensibilitat, segurament estaríem desitjant tenir la nostre federació, si no ho sabeu, va ser així que ara tenim federació, millor o pitjor tenim algú que ens escolta, gestiona i mira per nosaltres, teniu en conte que son espeleos com nosaltres tenen les mateixes il·lusions i inquietuds. Estic amb la FEDE, hi ha moments que no comparteixo o he pensat que es pot fer d'un altre forma, es la nostre i tenim que recolzar-la de totes totes.
També te la federació el seus fracassos, que jo no diria així, si no que mals moments que tots en tenim, d'aquest tema no vull parlar per no ferir sensibilitats. Les coses dolentes millor deixar-les a banda, es pot interpretar malament, segur que algú li traurà punta aquest article, però.................he tornat al costat fosc.

Salut i al forat i que la espeleo us acompanyi.