dijous, 25 de setembre del 2008

IL·LUMINACIÓ PER ESPELEOS

SISTEMA CASOLA D'IL·LUMINACIÓ

En dies passats vaig editar un article sobre la il·luminació amb led's. On feia una repas per tots el sistemes que pot trobar a internet.
Jo com a persona inquieta que sóc, i perque m'agrada experimentar les coses, vaig decidir construir-me un llum per al meu us, pensant sobre tot en les exploracions de mines d'aigua. I per raons de comoditat i funcionalitat, perque en mines d'aigua un dels incovenients del carbur es precisament el generador d'aquet gas, el Carburer. Al ser les galeries estretes aquest l'hem de dur sempre agafat no deixant lliure una mà, l'altura de les galeries un altre incomvenient, també s'ha de dur devant i arrossegant-lo. Acaba sent un incordi.
Al ser llocs confinats amb la ventilació mes haviat escasa el fum que es genera enrareix l'ambient fent-lo poc respirable. Vist tots aquets incovenients, vaig decidir construirme una il·luminació adient, en un principi vaig fer una cédula amb 23 led's que feia una bona llum, peró no m'agradaba i ho vaig deixar corre sobre tot per la dificultat del circuit impres, i no el vaig evolucionar. Alimentat amb un sistema amb una bateria de 12 volts de 1'7 amp/hora, llum donava, el pes et mataba, i seguiem tenint els mateixos incomvenients que amb el carburer.

Aprofitant la carcasa d'un frontal de una coneguda marca de material de muntanya, i en base a les seves mides i altres caracteristiques, com dic vaig decidir adaptar aquest un modul de 12 leds, peró per por a la falta d'energia, vaig caure en el parany de adaptar li dos blocs de 8 piles recargables, amb un comutador que camviaba de grup de piles en 12 volts amb piles alcalines, amb piles recargables el voltage es de 1'2 volts x 8 = 9'6 cosa que no ofereix la potencia de llum desitjada, funciona peró les poques prestacions d'aquestes piles, s'esgoten molt rapit malgrat els leds continuint iluminant, el duia penjat a l'esquena amb un cinturon tot i així molestaba. El primer amb una caixa quadrada el segon amb un maneguet de PVC registrable, va durar poc. La qüestió es no dur cap andromina penjant ni cables per en lloc. En base a tota aquesta experiencia, i amb la recolecció d'informació en internet i altres mitjans, caigueren en les meves mans, previ pagament, els Luxeon Star/O de 1 watt de potencia, dissenyant el que ara es l'iluminació que duc al casc. Passant de la mina a utilitzar-la en les cavitats. En la seva construcció vaig utilitzar 8 leds de alta lluminositat i un led Luxeon de 1 watt, que amb un regulador d'intensitat que controla el pas corrent dels leds. El leds al tractarse de semiconductors, la llum que fan ve determinada per l'intensitat que no pas el voltage, es clar que tenen un voltage de referencia 3'4 volts els leds de 5mm i el Luxeon 3,6 volts.
El grup de 8 led's dona un camp de visió de uns 3 a 4 metres necesari per poder caminar per una sala prou gran i desemvoluparnos en galeries de mitjana grandaria no ens cal mes llum, el luxeon podem enfocar punts determinats a uns 10 metres amb detall, com finestres i llocs localitzats en una cavitat, la profunditat de un pou etc. En les galeries de mina genial.
Conexionats en paralel així amb voltages baixos (6 volts) tenim una bona autonomia i poc pes, amb una bona potencia luminica. Poguent integrar tot en el casc. Si les posem em serie o grups serie paralel ens cal molt voltage cosa que amb 4 piles no ho logrem ni tan sols que il·luminin, calen 28 volts per a 8 led's, tot aixó ens don una quantitat de piles bastant elevada, cosa que no interesa.
Tenir en compte que tots aquets sistemes sont prototipus, vull dir, que no es comercialitzen, ni es fan sota encarrec. Es tracta de un divertimento a l'hora que estalvies uns euros.


Per mes informació:


Test de bateries recargables:


Salut i al forat

2 comentaris:

David_P ha dit...

Molt interessant tot l'article. A veure quan veiem proves ambs els luxeon de 4W.

En el tema de piles recarregables i carregadors... fes una ullada a la web de powerex:

http://www.powerex.es/

David_P ha dit...

Lluis,

He comprat als Estats Units un parell de leds d'alta potencia:

Cree XR-E Q5 Emitter on Premium Star (228LM at 1A)
i un
SSC Seoul P4 (U-bin) SW0 Bare Emitter ZPOWER

i un regulador:

8-Mode LED Emitter Driver (3.7V~8.4V Input / 2-Pack)

El motiu es que vull fer proves per substituir la bombilla halógena del DUO de Petzl. Hem preocupa que no es calenti mes del compte. Tu que jas has provat aquest tipus de leds, que opines ?

Salutacions !