dijous, 24 de juliol del 2008

IL·LUMINACIÓ SUBTERRANIA


PER UNA IL·LUMINACIÓ ECOLOGICA I SEGURA

Ben sabut, que en espeleologia un dels factors critics i determinants en el desemvolupament de les exploracions com de la seguretat, es el de la falta de llum. També es pales si mes no, que el carbur o suigi la generació de gas acetile mitjançan els carbures tendéix a desapareixer cada cop es mes complicat trobar-hi a la menuda o l'engros. A banda dels inconveniens que hi comporta, pes extra, pudor, inseguretat de les cargas de carbur, si es mullen ja l'hem vessada, etc.... pel que es fa necessari l’us d’altres mitjans d’il·luminació relativament potents i de llarga durada, a l’hora fiable. He de dir que sempre he estat un enamorat del carbur i encara ho sóc peró, indiscutiblement m'he fet a la llum de LED's i es nota la diferencia, mentres jo només m'he de preocupar de devallar i progresar dins de la cavitat, quant he anat amb algú que va amb carbur, aquet a part de estar progresant també a estar penden del carburer, ara no tinc aigua, ara esta enbusat, ara......
En els darrers temps a surgit amb molta empenta un component electronic amb aquestes caracteristiques, els LED’s (lihgt emiting diodes, d'alta lluminositat) amb bones prestacions a l’hora d’esser utilitzada per a la practica espeleológica. Prou que no hi ha masa on escullir, el que trobem esta molt pensat pels espeleolegs. Encara amb preu elevat
De les lots comercials, en venda per diferents cases dedicades aquet producte, fins a les evolucions de prototipus per menbres del col·lectiu espeleologic.
Pasare per alt la descripció i les caracteristiques dels components principals els LED’s, per considerar ho una pallisa que no porta a que, a banda que existiesen diferent publicacions a l’hora que internet en va ple d’informació sobre aquet component.
De llums amb LEDs, hi ha de tots els colors, formes i maneres, de la tika del peltz seguin amb el Espeos amb la posibilitat de poder col·locar cedules e 3 a 14 LEDs, a preus mes o menys elevats. També de la casa Silva la L2 amb molt bones prestacions, en fi que les cases comercials hi ha posat tot el seu enginy en comercialitzar aquet tipus d’il·luminació.
Que, ara per ara esta demostrant que ha arrivat la revolució al nostre mon.
Aquí es mostra la quantitat ingent de model de leds, d’alta lluminositat que existeix i aixó només es una mostra, http://www.superbrightleds.com/leds.htm .

De projectes de il·luminacio amb LEDs, també si ha abesat l’enginy e inventiva, pel que fa en aquet sector desde el projecte de Garry Petrie, on podem observar en e la seva pagina web; The Perfect LED Light, on es fa una descripció acurada del montage d’una lampada de LED’s o super lampada, es pot veure en, http://www.resurgentsoftware.com/Perfect_LED_Light.html. També podem observar aquesta pagina on tenim un altre lampada de 24 leds a, http://radiolocation.tripod.com/LEDdimmer/LEDlampDimmer.html, ademes de la pagina principal on es preseten mes articles sobre del tema i altres http://radiolocation.tripod.com/. Altres articles sobre LED’s http://www.caves.org.uk/led/, escriu sobre varis articles de les bondats dels LED’s ventatges, etc. En aquesta web http://www.nec-espeleo.org/noticias/led_duo.htm tenim una adaptació per al duo de Peltz extret de el segon montatge abans referenciat.
Com a nota anecdotica podem veure aquesta pagina web, http://www.worldtorch.com/ on venen kits de un LED, i ademes mostren diferents esquemes sobre el montatge d’aquets, que poden ser adaptats en altres comvinacions de lampades.
Hem d’apreciar que alguns dels montages que es descriguent en aquestes pagines utiliten circuits integrats que generen frequencies d’entre els 2MHz a 300 KHz ja que internament utilitzen osciladors per garantir en el montage una intensitat constant per obtenir potencies raonables, cosa que fa perillos el seu us a prop del cap, com altres que porten aquets tipus de componets o similars i son comercialitzats, i que no nombrarem. Els companys francesos també es procuren un montges força potens, amb montages de 5 a 10 LEDs en aquesta pagina, http://speleogroupeforez.no-ip.org/sitesgf/vieuxsite/speleogf.htm
En aquesta pagina http://www.jtice.com/review/lights/stenlight_s7/ podem comprobar els darres productes amb lampades de darrera generació els luxeon de 3 Watts de potencia amb molt bones prestacions. A part hens fa una mostra de tots els productes que i concorren al mercat de tipus led ....etc
Un altre lampada amb led luxeon seria aquesta http://www.scurion.ch/ms/index.php?lamp es diu, Scurion i es basa en el models de limunaria luxeon, un model molt treballat com es pot observar per el seu acabat i que du grup de piles liti ion amb el seu carregador etc... al tanto amb el ion liti, tinc entes que si es mullen reventen.....
En la seguent pagina, http://www.speleogroup.org/attinya.html ofereixen un montatge amb un led luxeon de molt bones maneres aprofitant una caixa dela lampada micro de la casa Peltz. On han fet comprobacions en picos de europa, i pelque sembla no els hi ha anat malment.
En l’apartat de lampades amb emisors de alta lluminositat (LED) podem trobar varis tipus de il·luminacions comercials.
De la casa Peltz amb els diferents models tant per montanya com altres activitats, es segurament la mes coneguda, en aquet mon relacionat amb esports a la natura, val a dir que, diriem l’unica que monta il·luminacions en el casc, utilitzant el sistema DUO que tans bones vendes l’hi ha donat, amb llum alogena i de 3 a 14 LED’s. I que considerem donen un bon resultat.
Aquí fem una relació de les diferent lampades frontals de la casa Peltz



Els parametres aqui senyalats sont a plena autonomia de les piles o bateries segons dades dels fabricants i només amb el que es refereix als LED’s
Els cascos SPELIOS, VERTEX I ECRIN ROC, adapten la il·luminació sistema DUO de 14 LED’s aqui descrita darrerament comercialitza un bulb led per a subtituir la halogena.
Un altre sistema d’il·luminació de 7 a 14 Leds, combinada amb bombeta halogena, de la casa espeleo tecnics de venda en internet, i amb foros de discusió en englaterra sembla ser de molt bones prestacions tant per la seva lluminositat com per la ventatge de disposar de bateries recalgables de Ni Mg, Lit Ion, o usar piles alcalines amb carregadors especifics per a dites luminaries. http://www.speleo.co.uk/
D’aqesta casa comercial podem trobar tres models, 7 FX-LED i el superior de la gama que estaria el 14 FX LED, el primer com es obvi gaudeix de 7 LED’s i el segon del doble que el primer, sembla tenir unes bones prestacions l’incapacita poder la lampara halogena ja que el seu consum es exesiu. Es montada per a poder ser submergida.
Trobem dos model mes com serien el model NOVA amb els models superiors, 2 el 3 i el 5, la seva construció es a partir d’un Luxeon de 5Watts, que pel que es pot llegir es una maravella, submergible a 50 metres de profunditat, ja que li otorguen una potencia en lux de 290 lux a 5mts de distancia. Adaptables a qualsevol tipus de casc, amb un sistema de fixació. El Luxeon, http://www.luxeonstar.com/ es una evolució del LED amb diferens potencies de 1, 3, i 5 watts de potencia i amb optiques per concentrar millor la llum que hi produeixen, 45lm el luxeon-star/O Hi ha altres models amb mes potencia luminica. El seu preu com a component no es massa exesiu es troba el de 1 watt entre 6 i 9 euros, contant els componens del regulador que es necesari, per el seu funcionament.
Si volguesim adaptar les nostres lampades frontals per alló de que el tema es bastant poc economic, podem adaptar-hi a les nostres lampades amb casquets peró amb leds incorporats i que poden adaptarse al voltatges que generen els porta piles que hi duem entre 2 i 6 volts. http://www.led-replacement.com/

En el darres temps a evolucionat el tema i podem trobar lampades a unes potencies prou estimables com l'ESCURION amb unes bones prestacions, http://www.scurion.ch/ms/index.php?lamp, amb la llista de preus una mica pujada de preu, poder te les seves ventages, te regulació de intenstat de llum que no tenen altres, http://www.scurion.ch/ms/upload/Pricelist_Scurion.pdf.


També hi ha la Trilux de la Dragonsub http://www.dragonsub.com/html/index.html aquet no es regulable i el tipus d'alimentacio per piles en calen algunes per anar tranquil i no quedar-se a les fosques, de moment l'unic lloc que he trobat informació amb tots els seus componenents es a la tenda del nus on es segur us aconsellaran de tot aquet tema, http://personal5.iddeo.es/nus/Cat/Novetats.htm.

L'ultim model de il·luminació encara que per la pinta que te no pensó que sigui prou edient per la practica de l'espeleo es el model ULTRA de la Petzl, http://en.petzl.com/ultra/ultra-concept.html.

De totes maneres aixó no queda aqui, entre, que l'inventiva seguira a mida que els materials continuin evolucionan, i per la mateixà regla de tres les empreses del sector aniran evolucinan aquets materials, estic segur que arribarem a l'extrem que serem mes que espeleolegs, focus humans.


Pagines web
http://www.resurgentsoftware.com/Perfect_LED_Light.html
http://radiolocation.tripod.com/LEDdimmer/LEDlampDimmer.html
http://radiolocation.tripod.com/.
http://www.caves.org.uk/led/
http://www.nec-espeleo.org/noticias/led_duo.htm
http://www.worldtorch.com/
http://www.speleo.co.uk/
http://www.jtice.com/review/lights/stenlight_s7/
http://site.voila.fr/speleogroupeforez/speleogf.htm
http://www.speleogroup.org/attinya.html
http://www.superbrightleds.com/leds.htm
http://www.scurion.ch/ms/index.php?lamp
http://www.trelock.de/trelock/x1trelock/index_en.php

http://www.led-replacement.com/

totes les web's estan actualizades,

salut i al forat