dilluns, 13 de febrer del 2012

ALIMENTACIÓ EXTERNA PER A PDA




Darrerament el programari TOPO AURIGA, fa possible la recollida de dades topogràfiques sense haver d'utilitzar llibretes i altres invents susceptibles d'omplir-se de fang, humitat, etcètera, amb les conseqüents esborronades en aquests materials. Estant menys susceptible de si ens equivoquem podem refer les dades sense haver de reescriure deixant el full com un jeroglífic.
Però tota avantatge té els seus inconvenients, el mateix que no patirem de borrons ni altres injuries en suports de paper o similar. Si que hem de tenir cura d'algunes desavantatges, la humitat i part d'aquesta raó la caiguda de voltatge de les bateries o piles de l'aparell PDA. La susceptibilitat dels aparells electrònics a les bondats climatològiques de les cavitats. A banda que aquests ordinadors de butxaca el que és la seva alimentació per piles o bateries no era gaire bona més aviat gens, a demés aquestes no poden ser reemplaçades, cosa que limita molt el seu ús. També depen molt de les característiques de l'aparell, sigui amb pantalla blanc i negre o en color, aquestes els hi cal més energia. Pel que la seva autonomia queda molt limitada. Tot bé donat per algunes sessions topogràfiques dutes al desastre per l'esgotament prematur de les bateries,després la gens menyspreable quantitat de quatre estacions.
Perquè no tinguem aquests problemes tenim varies opcions, entre elles connectar una font exterior d'alimentació. Com que em fa molta mandra desmuntar l'andròmina, vaig decidir fer us del connector de carrega del aparell. El voltatge de carrega és d'uns 5 volts en corrent continua. Comprovant la sortida de tensió del carregador original estaria en uns 5,4 volts. Per tenir una autonomia molt llarga la intenció era la de utilitzar els blocs de bateries per el  trepant UNEO que tots coneixem. Però com sabem la tensió que gaudim d'aquest blocs de bateries per fer anar el trepant son uns 14 volts aproximadament cosa que no podem utilitzar per fer anar la PDA. Així doncs per obtenir aquest 5 volts escassos, hem de reduir el voltatge de la bateria per el que utilitzarem un regulador de voltatge que consta d'un petit circuit integrat el LM 317 o 350, aquest darrer suporta més pas de corrent, uns 3 amperes contra els 1,5 del primer. Amb un rang de tensió de d'entrada1'2 volts fins a 37 volts. Tinguem en compte que la PDA té un consum bastant elevat per al seu funcionament. Suposo que no en tots el casos de ordinadors de butxaca cal comprovar-ho.  Aquest projecte no alimenta directament la PDA, realment el que fem és carregar la bateria interna. En el cas de voler connectar l'alimentació directament haurem de com deia desmuntar l'andròmina.



Per que el circuit funcioni ens faran falta un parell de resistors per que obtinguem el voltatge necessari és pot obtenir a partir de taules on tenim en base a una tensió de sortida podrem cercar el valor del resistor. En aquestes taules el valor de la R-1 es 240 ohms i si volem obtenir un voltatge de uns 5,5 volts el valor de R-2 estaria en 820 ohms. Altres formes que trobar aquest valors resulta d'aplicar la formula Vout = 1.25( 1+R2/R1). I per a ganduls com jo podem fer servir una aplicació0 o 1 o 2, on podem variar el valor del resistors. Hi ha més aplicacions però. A banda de els components principal un díode led de color vermell com indicador del funcionament, un interruptor de palanca, un connector JACK femella aquest per unir el cable del carregador tant a l'aparell com al carregador que seguirem utilitzant en aquest cas, així acaben de completar el circuit. Queda més ordenat i organitzat.



Les connexions les he realitzat el que es diu a l'aire sense placa de circuit imprès doncs que implica pocs components i no calen grans dispendis no més dues resistències, els condensadors que hi apareixen no calen pel que al ser corrent continua pura no hi ha cap tipus d'interferències.
Tot el circuit electrònic el col·locarem en una caixa per preservar-ho o més aviat per que no vagi penjant per tot arreu. El circuit integrat el fixarem a un dissipador d'alumini per que no és faci malbé, doncs que genera molta temperatura. Com comentava al inici del article he utilitzat un grup de bateries per al trepant, encara que podem incloure tot, bateries i circuit electrònic en una mateixa caixa. Unint el conjunt al PDA amb un cable elèctric no gaire llarg entre 60 a 70 centímetres. Per dur ho a sobre en un principi l'hem adaptat amb unes gomes de cambra de cotxe al lateral de la caixa de bateries que la podem dur en bandolera juntament amb el regulador. També podem utilitzar una bossa per topografia on a banda podem dur altres estris que creiem d'utilitat a banda de la  brúixola, mesurador..... podem dur la PDA dins d'aquesta per protegir millor l'aparell i anar més tranquils sense trastos penjant.


Poder resulti aparatós però el rendiment és de dies, també podem simplificar la cosa bastant més.   

Dies abans és publicava això http://espeleovirtual.blogspot.com/2012/02/bateria-externa-para-palm.html,  publicat a http://cdeacetos.blogspot.com/2011/10/bateria-externa-para-palm.html, altra forma de fer les coses, hi ha més gent que hi pensa en petites grans solucions.

Salut i al forat.
          

1 comentari:

Lluís ha dit...

T'ho dedicaré. faré una versió reduida
De totes maneres és per aprofitar les bateries de la maquina.

salut.