divendres, 29 d’octubre del 2010

RECERQUES I EXPLORACIONS, LA CABRA I L'AIRE RAR.



Aquest article hauria d'haver-lo publicat diumenge, però m'he fet algunes preguntes, he intentat donar-me resposta, possiblement una resposta............
Diumenge, hem anat a estirar la corda pel Garraf, zona de Campgras com dic per estirar una mica la corda, dues cavitats que en una estona són fàcils de trobar i de realitzar, la Fragata i el Lluís Solà el primer d'ells, situat en una dolina de bones proporcions, sempre que no erris la dolina que és situa, posat que per la zona hi ha alguna de molt similar, com la del Carol i alguna, més propera, el que tenia de particular avui era que el seu fons hem trobat una cabra morta, un mascle, penso, poder un exemplar de capra hircus, o d'altra espècie, tal com estava difícil de concretar. Ja no hi quedava ni carn ni pell, les mosques i altres animals que se'n aprofiten han donat bona conta de les seves despulles, l'animal en concret estava censat, doncs entre les seves restes trobarem l'etiqueta de control que duen la majoria d'animals que tenen un control veterinari o de guarderia, (aquesta etiqueta a estat entregada a un guarda del parc que casualment passava per allí, descrivint-li les circumstancies i el lloc on era la bestia) pel que sembla l'animal seguint les herbes que li agrada nodrir-se es precipita al buit.











Com que anàvem bé de temps no calia corre per acabar d'estirar la corda com deia, hem anat a descendir el Lluís Solà, amb una vertical d'uns 30 metres amb les parets molt polides i erosionades, maco. La davallada no té cap complicació a excepció de la boca que resulta un xic estreta. Una primera sensació era una intensa pudor a pixum a les hores he obert l'encenedor, la flama, tot normal, he seguit davallant fins un pont de roca que fa de lleixa on és fracciona a la meitat més o menys del pou. Un cop fraccionat he seguit avall, però aquest cop no he utilitzat l'encenedor, francament no m'he recordat. En arribar a la base del pou, dono el lluiré, i guaito l'evolució del meu company a les hores he tingut la feliç o no, idea de posar en marxa l'encenedor de 10 intents l'encenedor no a fet flama, l'he sacsejat, l'he baixat i pujat el cargol per donar més o menys flama. Tot això canviant de lloc per saber si era casualitat o no, la flama no prenia o era el lloc(?), no s'ha encès, no hem tingut la sensació de falta d'aire en cap moment, tampoc sortia baf dels nostres halés. L'estada d'uns 10 o 15 minuts, sense cap símptoma apreciable de manca d'aire. No hem donat gaire importància en el moment, la més mínima, car que les sensacions no eren dolentes, Quan era a l'exterior l'encenedor a fet la flama normalment. El que em desconcerta que no haguem tingut cap mareig ni res de semblant. I francament no som cap Superhomes, jo sóc fumador, en Rafa i l'Eloi no. Qui tenia més possibilitats de sentir els efectes de la manca d'aire suposo era jo. Fa anys en el Corral nou, va passar el mateix i dels tres que hi férem la visita el que no va tenir sensació de manca d'aire fora jo (?).
A les hores hem començat a conjectura el perquè és produeix aquest fenomen d'empobriment de l'aire o quantitat baixa d'oxigen. Hi ha, varies possibles causes al meu parer, em pregunto:
Temperatura de l'aire? Exterior vs interior?
Falta de ventilació inferior? fractures reblertes? Medi epigeu a hipogeu totalment aïllats?
Confinament dels avencs? Les possibles falles no tenen comunicació amb altres avencs?
Canvi climàtic? El CO2, Metà, que emet el magnífic i meravellós abocador, plana pel Garraf? En superfície en profunditat? Les possibles falles si tenen comunicació amb els avencs àdhuc amb l'abocador? quins són els avencs afectats per aquestes falles coincideix amb els avencs denunciats com perillosos?
Fullejant el llibre "ESTUDI ESTRUCTURAL DE LES ZONES DE FRACTURA DE GARRAF I DE VALLCARCA" llegeixo sobre la fracturació i l'ordre en la direcció de les falles més o menys, tampoc he descobert res de nou, tothom que tingui una mica de curiositat entén que en tot massís o similar les forces tectòniques han generat i generen la fracturació dels anomenats material. Consulto el mapa geològic de Garraf, a les hores, hi ha, varies falles que parteixen de la Vall de Joan i /o Fondo de les Tarradelles. Tres fractures que parteixen d'aquesta vall, amb orientació ONO-300º que afecta als avencs del GIESC i Carles Selike avencs afectats. La següent falla té una direcció en dos sentits de NNE 34º ascendent, en direcció descendent SO-229º, que pot afectar als avencs, Llambrics, Benjamí Digon, Asensió, Lluís Solà, Llamp, denunciats. I una darrera en direcció SSO-197º que pot afectar l'avenc del Ramon Valls. La Sibinota també podria estar afectada per aquestes falles, pel que es pot observar en el mapa geològic existeixen una sèrie de fractures una mica més a l'est de les anomenades, possiblement la descrita en darrera instància, prou que no l'acabo de situar, aproximadament en aquest mapa. Els avencs del Asensió, Lluís Solà, etc ..... malgrat que en el mapa no estan tallats per la línia de falla si tracem una línia imaginaria, gaire bé que enllaça aquest fins l'avenc de Llamp cosa que fa sospitar que siguin la prolongació d'aquesta o es tracti d'una falla suposada. Aquesta fracturació Radial molt simple però per a mi molt evident ja que els avencs que han estat denunciats per la manca d'oxigen o acumulació de CO és situen en aquestes fractures, deixant a banda que els estudis climàtics que han dut companys, son molt vàlids i prou rigorosos. Podem interpretar que les dues siguin la causa efecte d'aquest fenomen, si més no en aquesta part del Garraf.
Tanmateix aquestes dades no són rigoroses més aviat per aproximació, resulta d'una observació sobre planell amb la situació dels avencs aproximadament, evidentment no és cap estudi seriós, ni vol ser-ho.





Aquest escrit és una simple reflexió o com dic, una sèrie de respostes lleugerament desenvolupades, no assentarà càtedra. Però com deia el meu avi matern, 11 burricos, 22 cojones. Bull creure que algú sabia d'això (?). Mireu-vos com vulgueu, però cal reflexionar.
Observatori de O2 CO2 http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=ca&msa=0&msid=116299777710468705251.00045e3b3d28ed42e7a97&t=h&ll=42.250121,-0.147586&spn=2.001916,4.37728&source=embed
http://www.apunts.org/apunts/ctl_servlet?_f=40&ident=13126395
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/03/estudis-atmosferics-lavenc-del-llamp.html........... hi ha d'altres.

Salut i al forat.