De vegades els aparells per topografia, no tenen les característiques o si la tenen, son poc útils a l'hora d'utilitzar-les sota terra, en llocs on la visió resta restringida a l'espai que ocupa la nostra il·luminació i la dels companys. Així com la brúixola la utilitzem en posició més o menys horitzontal i per aquesta causa queda prou il·luminada per la llum del frontal, podem amb poca o gran mida fer la lectura de les dades que obtenim d'aquesta. En el cas del clinòmetre la lectura queda totalment a les fosques per la falta de llum que és direccióni a l'aparell, el posem com el posem ( no més té una posició). No més hi ha una solució, la de dirigir un lot o un frontal lateralment per poder observar la lectura que mesura el clino. Pensant una possible solució per no tenir aquest enuig evitar dur més coses penjant o apèndix molestós una possible solució seria la de fabricar una caixa, en el cas, metàl·lica amb un llum interior que fes la suficient llum per obtenir una bona lectura, sense haver de fer maniobres.
Aquest acoblament, com podríem anomenar-ho, fa que integrem el clinòmetre en un conjunt que sigui portable al temps que poguérem fer una lectura ràpida i no errònia gracies al llum directe.
El més complicat, fer la caixa que allotjarà el clinòmetre. En concret vaig utilitzar xapa d'alumini de 1 mm. Podem començar per fer una plantilla de cartró per obtenir unes mides acords amb el clinòmetre aconseguint que encaixi dins, desprès construïm la capsa en alumini o qualsevol material que sigui mal·leable (també fibres de vidre o similars la qüestió tenir un contenidor, prou resistent). Un cop realitzada la capsa, el pas evident, mecanitzar els forats i fixar les llengüetes d'unió dels plecs de la xapa, en el cas amb cargol roscant per xapa, també podem utilitzar reblons d'alumini de 2 o 3 mm. El forat del visor ha d'estar en concordança amb el visor del clinòmetre. Fet tot això passem al muntatge de la il·luminació, el primer prototipus duia una bombeta d'incandescència, s'accionava amb un polsador de botó.
Més tard fou reemplaçat per un circuit amb LED, que estalvia pila a l'hora que dona una llum més blanca amb Led alta lluminositat BLANC 120º 4500/8000 mcd 3,5/4V cc, http://ledz.com/?p=led.auto.piranha, una pila de 9 volt que dona una amplia autonomia. Un polsador de palanca "sèrie 700" d'un circuit, ON/MOM. Per poder fer funcionar el LED hem d'intercalar una resistència de 22 Ohm que limitarà el pas de corrent i voltatge per il·luminar el LED.
Per acoblar el conjunt clino il·luminador vaig construir una mena de L que amb un cargol s'ajusta a tot el sistema, cal dir que la rosca que du el clino és diferent a la mètrica habitual, (Whitworth (?)) http://www.aprendizaje.com.mx/Curso/Proceso2/roscas.htm. També podem ajustar-ho tot amb un tros de goma tallada d'una cambra de roda petita (Vespa, carretó d'obra......) o de bicicleta. Completat el muntatge la seva utilització resulta fàcil i còmoda en la lectura de les mesures. Cal tira amb un dit del polsador a manera de gallet, mentre prenem la lectura mantenir-ho pressionat.
Per facilitar més la lectura podem arribar a acoblar un petit punter làser al costat contrari a l'òptica per on observem les lectures. D'aquesta manera apuntem a un punt de referència fixa que ens serveix per fer les visuals amb l'horitzó del clinòmetre. Les connexions les farem seriant amb la resistència que alimenta el LED així quan accionem el polsador aquestes ens dirigirà el feix lumínic al lloc on apuntem. Gaudint de més precisió.
Salut i al forat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada