divendres, 21 de novembre del 2008

LA DENT, DE LA SIMA PEQUEÑA (KARST DE CIEZA)

Com sempre el tema dates no es el meu fort, així que començaré com es habitual.

En una de les sortides a fora de Catalunya i mes concretament en la zona de de Cieza en la regió de Múrcia, anarem a fer unes exploracions amb l'amic Enric, la ideà era realitzar les cavitats que es troben en l'anomenat karts de los Losares. Fent Base en el refugi que te la Federació de espeleologia de la Region Murciana prop de Cieza. Realitzant l'exploració de les diferents cavitats que és troben en aquest indret. Les cavitats foren la sima del Pulpo, on estiguérem tota una jornada l'objectiu era fer fotos del desierto, lloc de la cavitat que ens delectar per les escates que omplien el terra de aquest sector, cosa que la fa excepcional. Al dia següent la ideia era seguir amb l'exploració de la resta de les cavitats que allí es trobem, destacar que totes segueixen la mateixa línia segurament pertanyen a la mateixa fracturació. La primera no ho recordo gaire bé fou la sima Grande, seguirem amb la sima Pequeña, la petita Integral de Rio-Niño, la següent havia de ser la sima Promocion, però aquesta no la poguérem localitzar.
La sort o no se que hi podríem dir, estaria que explorant la sima Pequeña on també les formacions encara que a primera vista no ho sembla son molt abundoses i hom troba una serie de formacions semblant a les roses del desert, que entapissen les parets d'alguns racons de la cavitat. Sembla ser que podria tractar-se de cristalls de dolomia, encara que es possible que es tracti d'un altra tipus de cristalització de la calissa, de totes formes observades amb lupa es veuen les característiques selles de muntar d'aquet mineral o així ho semblen. A puntar que en les altres cavitat abans numerades es produeix aquest tipus de cristal·lització no tant abundant.
En un pas estret que hi don continuació a la cavitat on es concentren la major part dels fenòmens reconstructors, i de tornada ja que donàvem per finalitzada l'exploració. Un petit tros de roca, en aquell moment, em cridà l'atenció tenia un aspecte triangular encara que poc definit, la primera intenció fou el de mirar m'ho, la segona deixar-ho al lloc, però quelcom m'arrosegar a posar-ho dins la saca, sense parar-hi mes atenció, seguirem les següents exploracions, sense cap mes novetat. Quant al dematí del dia desprès, recollíem el material m'enrrecorda de la famosa pedra, la geometria donava a entendre alguna cosa referent al que podia ser, la sorpresa seria majúscula quant un cop neta amb aigua presentava el que realment semblava i en definitiva era una dent, si una dent de TAURÓ. No teníem cap dubte. Ara només restava que faríem amb aquella peça..... primer fer-hi unes fotos, a falta d'escaire, el meu tercer vici, el segon el podeu suposar o no. Un paquet de tabac serviria per dimensionar la dent, maca? encara conserva la major part de l'esmalt i l'arrel ( dic de tauró a volta passada al lo millor de dinosaure?) gaire bé completa. Quant arribar el President de la Murciana, en Salmeron, li esmentarem la troballa, comentant que no era l'unica, li ferem entrega de la peça per que fos dipositada en la Federació, recollint els nostres noms i grup que la haviem trobat. Bé aquesta seria tota l'historia, no va ser la gran troballa a fi a efecte no mes era un dent de tauró o....no.

Sima del Pulpo les dues darreres fotos autor Enric




Sima Grande



Sima Pequeña

La dent



Salut i al forat